Cancerformer och vem som drabbas

Cancer är tyvärr väldigt vanligt och något som drabbar så många som var tredje svensk någon gång under livet. Som tur är har forskare hittat nya sätt att bota cancerpatienter på och många fler överlever cancer nu än för bara några år sedan. Cancer är faktiskt inte bara en sjukdom utan flera hundra olika. Det finns nämligen många olika sorters former av cancer, exempelvis bröstcancer, prostatacancer, hudcancer och lungcancer. Även om många cancerformer är ärftliga är det ändå vanligast att man drabbas helt utan något samband. Vissa former som exempelvis lungcancer kan människor drabbas av för att de röker eller liknande. Andra cancerformer kan helt plötsligt uppstå fast människan i övrigt är frisk och har en hälsosam livsstil. Andra cancerformer som människor själva kan öka risken för att få är hudcancer. Idag är ett skönhetsideal att vara solbränd. Detta har ökat användandet av solarium.

Många cancerformer har tyvärr ökat, exempelvis bröstcancer, hudcancer och lungcancer. Dock är det faktiskt flera cancerformer som även har minskat, till exempel cancer i magsäcken, bukspottscancer och gallvägscancer. Vem som drabbas av cancer beror på flera olika faktorer. Vissa former av cancer som bröstcancer drabbar exempelvis mestadels kvinnor. Livsstil kan också påverka olika cancerformer. Om man röker några cigaretter om dagen löper man till exempel 15 gånger högre risk att drabbas av lungcancer än någon som inte röker. Även för mycket alkohol kan öka risken för viss cancer.

Cancerformer som lungcancer är vanligare bland rökare

Förhindra och bota cancerformer

Beroende på vilka cancerformer man pratar om finns det olika behandlingar och även sätt att förhindra sjukdomen. Livsstilar som kan öka risken för vissa cancerformer kan man bäst förhindra genom att helt enkelt ändra sin livsstil. Om du röker – sluta röka, om du dricker för mycket – drick mindre. Tyvärr så hjälper det dock inte alltid att leva på ett hälsosamt sätt, vissa drabbas i alla fall. Eftersom forskningen kommit framåt ordentligt kan läkare bota många former av cancer. Om cancer upptäckts tidigt har man ofta större chans att bli frisk.